Za koliko se STVARNO može naučiti nemački jezik?

Za koliko se STVARNO može naučiti nemački? - Hartweger

Da li ti znaš ceo nemački jezik?

 

Ne prođe nedelja da nas neko ne pita: Za koliko ja mogu da naučim nemački jezik? Koliko mi vremena treba da znam osnovno da se sporazumem? Jednom sam ( doduše od svoje petogodišnje sestričine) dobila i pitanje:„Da li ti znaš ceo nemački jezik?“

Naravno da bi trebalo ja da postavim pitanje – šta za vas znači da naučite nemački jezik, šta znači da se sporazumete? Mogu ja uz pomoć ruku, nogu, google translate-a i osmeha da se sporazumem sigurno i na japanskom. (koji ne znam ni reč).

Ako krenemo mi, nastavnici nemačkog jezika da vam objašnjavamo kako postoje nivoi na osnovu evropskog jezičkog okvira. Pa šta kažu teoretičari na tu temu (nadam se da čitate i dalje, i da niste prešli na neki drugi blog), vi ste već pomislili – ,,vidi ova ne zna da mi kaže, pa okoliša sa odgovoromˮ. Skroz se slažem sa vama. Tako i meni kada nutricionista kaže: ,,zavisi od Vašeg metabolizma, zavisi da li se pridržavate 100 ili 80% ishraneˮ. Meni je odmah sumnjivo i već sam se okrenula da vidim da li ima neki napitak koji mi garantuje da ću ja svoj problem rešiti za 7 dana.

Šta je istina?

 

Istina je ipak samo jedna – nema čarobnog napitka, a nema ni odgovora na pitanje za koliko mogu da naučim nemački jezik. Ima odgovora za koliko mogu da naučim nemački jezik na nivou A1, A2, i sl. Odgovorili su i naučnici, a možemo i mi iz iskustva da vam kažemo. Neko spremi A1 za mesec dana, neko za šest meseci. Ne zavisi od metabolizma (hvala Bogu, ja ga ne bih položila nikada), zavisi koliko vremena imate da se posvetite tome, zavisi ko vas uči, zavisi da li znate druge jezike i koliko ste naučeni da učite strani jezik. Da ja ne budem ona sa početka što okoliša evo i konkretnih brojki:

A sada stvarno…

 

A1- 80–200 časova od 45 minuta, ako želite da postignete ceo nivo A1 za mesec dana treba da posvetite svaki dan 4–8 sati učenju nemačkog jezika.

Najčešće nas pitaju za nivo B1.

Eksperti kažu da je potrebno 350–650 časova. To ne znači časova sa profesorom, već znači da ste toliko sati posvetili učenju nemačkog jezika. Da biste dostigli nivo B1 npr. za 6 meseci treba dnevno da posvetite nemačkom jeziku 4–8 sati.

Krećemo odmah…

 

Mi ne kažemo da je nerealno i drugačije, uvek ima izuzetaka i onih koji su prevarili sve teorije svojim radom i talentom. Mi smo svakako spremni i čekamo te, 2 ili 8 sati dnevno odlučite sam(a)! Već danas možeš da zakažeš svoj prvi individualni čas sa nastavnikom ili da nam se pridružiš na grupnim kursevima.

P.S. Ja odoh ipak kod one moje nutricionistkinje, ništa od ovih čudotvornih napitaka!

Ako ti se ovaj tekst dopao, pročitaj i: